Al eerder gaf ik in artikelen op dit blog (zie Tijdelijke kracht ziek uit dienst dat gaat geld kosten. en Tussentijdse opzegging nul-urencontract niet gelukt.) voorbeelden van het feit dat het niet goed formuleren van de arbeidsovereenkomst tot vervelende situaties voor de werkgever kan leiden. En uiteindelijk zelfs tot flinke schadeposten. Een recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (zie deze link) voegt er daar weer een aan toe.

Wat was het geval?

In deze zaak gaat het om een manager van een verzekeringskantoor. De manager neemt ontslag bij het kantoor en stuurt enkele dagen vóór zijn vertrek via LinkedIn een mailtje naar een aantal bedrijven, waaronder vier klanten van het verzekeringskantoor. Hierin meldt hij o.a. dat hij overstapt naar een concurrent van zijn werkgever en maakt hij duidelijk dat hij dat een veel beter kantoor vindt. Zijn werkgever is uiteraard niet blij met dit bericht en is van mening dat de werknemer zijn relatiebeding schendt.

Verrassende uitspraak

Het Hof besluit dat dit niet het geval is. En nu komt het: de reden voor deze uitspraak is simpelweg dat het relatiebeding zoals dat in de arbeidsovereenkomst stond, toeziet op de periode na beëindiging van het dienstverband. Een zodanig geformuleerd relatiebeding kan dus volgens het hof nooit overtreden worden tijdens het dienstverband.

Dus: arbeidsovereenkomsten strak formuleren!

Het is duidelijk: een goed geformuleerd relatiebeding is van groot belang om dit soort misdragingen van vertrekkende medewerkers aan te kunnen pakken. Hetzelfde geldt overigens voor het geheimhoudingsbeding, het concurrentiebeding en het anti-ronselbeding. Ook deze zijn meestal zo geformuleerd dat ze alleen gaan over de periode ná beëindiging van het dienstverband. Of ze gelden alleen jegens derden maar niet tegen de werknemer zelf. Of de werknemer kan er via een slimme constructie simpel onderuit.

Bij josvancalsteren.nl beschikken we over up-to-date sjablonen waarmee met minimale tijdsbesteding  voor uw bedrijf op maat een standaard arbeidsovereenkomst samengesteld kan worden. Rekening houdend met ook de allerlaatste rechterlijke uitspraken. Klik hier om contact op te nemen of bel 06-50598271.