Werving en selectie zelf doen is het beste? Ja!

Werving en selectie, personeelswerving, recruitment: drie termen voor hetzelfde: een goede kandidaat vinden voor een openstaande functie in je bedrijf. Er worden hierin twee werkwijzes onderscheiden: het bedrijf werft zelf (wordt ook wel “corporate recruitment” genoemd) of de werving wordt uitbesteed aan een professionele “externe recruiter”. Zelf ben ik 24 jaar personeelsfunctionaris geweest in technische bedrijven van tussen de 60 en 150 medewerkers en in die tijd koos ik vrijwel altijd voor “zelf doen”. Ik had er tijd voor en was erin opgeleid, en wie kon nu beter beoordelen of een kandidaat goed past in het bedrijf dan iemand uit het bedrijf zelf? Eigenlijk denk ik daar nog zo over.

Maar capaciteit kan een probleem zijn. Wat dan?

Alleen als ik meer vacatures te vervullen had dan ik zelf goed kon behappen, en zeker als ik daar moeilijk kandidaten voor kon vinden, schakelde ik een externe recruiter in. Eerst waren dat detacherings- en uitzendbureaus maar ik kwam er al snel achter dat dit nogal duur was. En zeker uitzendbureaus konden voor technische functies eigenlijk nooit goed gekwalificeerde mensen leveren. Dus toen ben ik overgestapt naar werving- en selectiebureaus. Dat werkte heel goed, zeker met de bureaus waar ik een langdurige relatie mee had. Want die begrepen steeds beter wat voor mensen we nu precies zochten. Dus toen ik in 2013 “voor mezelf begon” met een HR-adviesbureau durfde ik werving en selectie wel in mijn pakket op te nemen. Inmiddels is het mijn belangrijkste activiteit geworden. Ik noem in de kop van deze alinea “capaciteit”. Dat betekent twee dingen. Ten eerste moet je goed zijn in werving en selectie, dus je moet erin opgeleid zijn en het vaak doen. Werving speelt zich voor 95% af op internet en social media, en die wereld verandert razendsnel. Wat vorig jaar nog werkte, werkt nu niet meer. Ten tweede moet je er tijd voor hebben. In de krappe arbeidsmarkt van vandaag kun je kandidaten niet laten wachten, want vaak zitten er meerdere recruiters achter ze aan. En de CV’s die vandaag ergens gepost worden kunnen morgen alweer weg zijn omdat de betreffende persoon dan al genoeg uitnodigingen op zak heeft. Dat betekent dus dat je er iedere dag tijd voor moet hebben. Reken snel op een uur per vacature per dag, meestal verspreid over de dag en je weet nooit wanneer.

Lokaal bureau of landelijk bureau?

Je bent waarschijnlijk op deze pagina terechtgekomen omdat je een zoekterm zoals “werving uitbesteden”, “wervingsburea