Uit onderzoek van adviesbureau Berenschot en salarisverwerker ADP komt naar voren dat demotie (het omgekeerde van promotie, dus het terugzetten van een medewerker naar een lagere functie) steeds vaker voorkomt. Bij bijna de helft van de onderzochte bedrijven is het al onderwerp van gesprek en een kwart van de bedrijven past het ook toe. Omdat promotie algemeen als iets positiefs wordt gezien zijn we al snel geneigd om bij demotie een negatief gevoel te hebben. Dat kan ook kloppen. Als iemand feitelijk hetzelfde werk moet blijven doen maar met een iets andere functienaam en minder salaris dan is het gewoon een verkapte bezuinigingsmaatregel.
Demotie ook positief
Maar demotie kan ook positief zijn, namelijk als het bedoeld is om de medewerker gezond aan het werk te kunnen houden terwijl de oude functie eigenlijk te zwaar geworden is. In die zin kan demotie onderdeel zijn van een goed ouderenbeleid. Zie ook het artikel Duurzame inzetbaarheid: maak er geen project van! Ook voor een niet-functionerende manager kan demotie een hele opluchting zijn. Maar vooral is het vaak een veel prettiger optie dan ontslag. Bijna altijd hoort bij een demotie ook een lager salaris of andere vermindering van arbeidsvoorwaarden zoals het verlies van de auto van de zaak. En dat kan natuurlijk niet zomaar. In grote lijnen zijn er twee mogelijkheden: de werknemer stemt er wel of niet mee in.
1. De werknemer stemt in met de demotie.
De gemaakte afspraken kunnen dan eenvoudig schriftelijk worden vastgelegd. Het beste doet u dit in een nieuwe arbeidsovereenkomst. Vergeet niet te bespreken dat bij de andere functie een lager salaris e.d. hoort. Volgens vaste rechtspraak van de Hoge Raad is het namelijk zo dat instemming met een functiewijziging niet automatisch betekent dat de werknemer ook heeft ingestemd met het lagere salaris.
2. De werknemer stemt niet in met de demotie.
Dan zult u moeten aantonen dat handhaving van de werknemer in de huidige functie niet verantwoord is. Meestal is de basis hiervoor het functioneren van de werknemer. Eerst moet het onvoldoende functioneren met de werknemer besproken en vastgelegd worden. Dan moet de werknemer de kans krijgen om zijn functioneren te verbeteren en mogelijk moet u scholing aanbieden. Tijdens het verbetertraject zal de werknemer gesteund, gecoacht en geëvalueerd moeten worden. Als het functioneren dan niet is verbeterd, dan kunt u met het functioneringsdossier een demotie afdwingen (en als het dan nog niet lukt het dienstverband beëindigen). Desnoods met inschakeling van de rechter.
Vaak ziekmelden
Het kan ook zijn dat een te zware functie er de oorzaak van is dat de werknemer zich frequent ziek meldt. In dat geval doet u er goed aan hierover deskundigenverklaring aan het UWV te vragen. Ook daarmee heeft u dan de ultieme “stok achter deur” van de beëindiging van het dienstverband in de hand. Zie het artikel Frequent ziekteverzuim is ontslaggrond!
Hulp nodig bij een concreet geval van gewenste demotie? Bel gerust voor een vrijblijvend oriënterend gesprek 06-50598271.