Heb je geen CV en wil je er één maken die helemaal past bij wat recruiters vandaag de dag graag zien?

Je kunt met de link hieronder gratis een Word-document downloaden met daarin duidelijke aanwijzingen. Zo vergeet je niets, staat alles op de goede volgorde en vinden recruiters precies de informatie die ze nodig hebben.

CV raamwerk voor sollicitanten

Nog enkele veelgestelde vragen en antwoorden bij CV’s:

  • Moet ik er een foto inzetten? Als het om een representatieve functie gaat is dat zeker nuttig. Voor andere functies hoeft het niet. Maar als je het doet, zorg dan voor een goede portretfoto (geen selfie) waar je goed op staat. Geen vakantiefoto, geen familiefoto, geen foto van jou bij je paard of bij je auto, het gaat om jou.
  • Moet ik mijn geboortedatum vermelden, recruiters mogen toch niet naar mijn leeftijd kijken? Dat laatste klopt. Het heeft alleen geen zin om je leeftijd te verbergen. Meestal is die toch wel uit je CV te halen of op internet (met name Facebook of LinkedIn) te vinden. Daarbij: recruiters hebben er een hekel aan als je informatie verstopt. En in een gesprek komt het toch wel uit. Dus mijn mening: zet je geboortedatum maar gewoon in je CV.
  • Waarom mag een CV niet langer dan 2 A4-tjes zijn? Vooral omdat je daarmee laat zien dat je onderscheid kunt maken tussen belangrijke en minder belangrijke informatie en dat je beknopt en to-the-point kunt zijn. Dus prop je CV ook niet vol en hou normale marges (rondom 2 cm) en een normale lettergrootte (10 of 11 punts) aan.
  • Waarom moet ik bij werkgevers en opleidingen de laatste bovenaan zetten? Omdat de laatste werkgever en de laatste opleiding het meest relevant is.
  • Waarom moet ik bij werkgevers en opleidingen ook de maanden vermelden? Omdat alleen jaartallen te weinig informatie geven. Als je van 2013 tot 2014 ergens gewerkt hebt dan kan dit 2 maanden zijn (december 2013 tot januari 2014) of 2 jaar (januari 2013 tot december 2014). Een opleiding in 2017 kan een jaar of een dag hebben geduurd. Alleen jaartallen vermelden geeft het vermoeden dat je “gaten in je CV” probeert te verdoezelen en nogmaals: daar hebben recruiters een hekel aan. Je kunt beter vermelden dat je een aantal maanden werkzoekend bent geweest, dat is echt geen schande.
  • Moet ik bijbaantjes vermelden? Alleen als ze relevant zijn. Als je 22 bent en solliciteert als assistent bedrijfsleider in een supermarkt dan is het relevant dat je van je 16e tot je 18e vakken hebt gevuld bij de AH. Maar als je 35 bent en solliciteert als autoverkoper dan niet.
  • Moet ik hobby’s vermelden? Daarvoor geldt hetzelfde: alleen indien relevant. Als je bij een polyesterbedrijf solliciteert en je bouwt al 10 jaar carnavalswagens met polyester dan is dat relevant. Maar voor een ICT System Architect niet.
  • Mijn e-mailadres is party-animal96@hotmail.com, kan ik dat gebruiken? Nee! En peter-marieke@live.nl? Ook niet. Er wordt tegenwoordig van je verwacht dat je een persoonlijk en normaal (ik zou bijna zeggen professioneel) e-mailadres hebt. Als je een nieuw e-mailadres aanmaakt, zorg dan dat je de mailtjes die daarop binnenkomen ook ziet. Minstens dagelijks, er wordt een vlotte reactie van je verwacht.
  • Vermeld ik mijn vaste of mijn mobiele telefoonnummer? Het mobiele nummer. Veel communicatie gaat tegenwoordig via SMS of WhatsApp en dat werkt alleen op mobiel. Hou na je sollicitatie dus ook in de gaten of je daar berichtjes op krijgt. En reageer daar vlot op. Als je inmiddels al een andere baan hebt, laat dat dan even weten. Je weet maar nooit of je die recruiter later nog eens nodig hebt!