Dat een bedrijf een boete kan krijgen voor het overtreden van arbeidswetten als de Arbowet, de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, de Arbeidstijdenwet of de Wet arbeid vreemdelingen is bekend. De Inspectie SZW kan sinds een paar jaar echter ook diegene die in het bedrijf feitelijk leiding geeft, een boete geven.
Leidinggevende verantwoordelijk
De Inspectie heeft de afgelopen twee jaar 25 keer een leidinggevende beboet. Ze kan dit doen als ze kan aantonen dat de leidinggevende verantwoordelijk was of een belangrijke rol heeft gespeeld bij het begaan van een overtreding binnen het bedrijf. In deze gevallen krijgt dus niet alleen het bedrijf een boete. Het hoogste boetebedrag dat tot op heden is opgelegd aan een leidinggevende is 68.000 euro. In totaal is in 2 jaar tijd ruim 433.000 euro aan dit soort boetes opgelegd.
Wanneer krijgt een leidinggevende een boete?
Er moet sprake zijn van persoonlijk verwijtbaar handelen van degene die als feitelijk leidinggevende wordt aangemerkt ten aanzien van de overtreding. Dat kan dus ook een projectleider, een eerste monteur, een voorman of een uitvoerder zijn. Verder zal uit onderzoek moeten blijken dat de feitelijk leidinggevende:
- kennis had van de overtreding
- hierover zeggenschap heeft gehad
- maatregelen ter voorkoming van deze overtreding achterwege heeft gelaten of de overtreding heeft laten voortduren.
50 procent van boete bedrijf
In zo’n geval is de Inspectie van mening dat niet alleen het bedrijf schuldig is aan het overtreden van de wet, maar ook de feitelijk leidinggevende. Hij of zij had immers de mogelijkheid om tegen het overtreden van de wet iets te ondernemen. De Inspectie heeft besloten om door te gaan met het beboeten van leidinggevenden. De hoogte van de boete voor de leidinggevende is in principe 50 procent van de boete die het bedrijf krijgt.
Wat moet u doen?
Als er in uw bedrijf (of op werkzaamheden bij uw klanten) zaken als veiligheid en arbeidsomstandigheden een serieuze rol spelen dan kan het geen kwaad om niet alleen of formele leidinggevenden (managers) maar ook de genoemde feitelijke leidinggevenden erop te wijzen dat ze persoonlijk verantwoordelijk zijn voor die veiligheid en arbeidsomstandigheden. Met het verschuilen achter het bedrijf komt men niet meer weg! Tegelijk zult u deze leidinggevenden natuurlijk ook de tijd en middelen moeten geven om voor goede en veilige arbeidsomstandigheden te zorgen.