Er zijn bedrijven en personeelsmedewerkers die denken: “discrimineren van sollicitanten mag dan wel niet, maar wat kan me gebeuren?”. Onderstaand artikel laat zien dat dit toch een denkfout is.

Verkeerd verzonden mailtje

Een 29-jarige Arnhemmer moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt een werkstraf van 40 uur krijgen voor het versturen van een discriminerend mailtje over een sollicitant. Een incident dat niet op zichzelf staat. Vorig jaar stuurde de Arnhemmer de mail per ongeluk naar de sollicitant, terwijl die eigenlijk slechts voor intern gebruik was bedoeld. De reden voor de afwijzing? “Ten eerste een donkergekleurde (neger)”. De mail werd overal over het internet verspreid, maar dergelijke afwijzingen komen vaker voor.

Bescherming tegen discriminatie kan ook discriminatie zijn

Begin dit jaar werd een meisje gediscrimineerd door personeel van een uitzendbureau. Ze gaf aan dat ze graag met een hoofddoek wilde werken, en op basis hiervan werd zij afgewezen omdat het “een Nederlands bedrijf is”. Volgens een woordvoerder van het uitzendbureau handelden zij op deze manier om de sollicitant te beschermen tegen discriminatie door Poolse uitzendkrachten. Het College voor de Rechten van de Mens heeft nu vastgesteld dat het wel om discriminatie gaat.

Afwijzing vanwege hoofddoek is (bijna altijd) discriminatie

Het College in Metro: “Uitsluiting vindt al plaats vanaf de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Regelmatig krijgen wij signalen dat bedrijven stagiairs weigeren omdat zij een hoofddoek dragen. Er bestaat vrijheid van godsdienst én het recht om niet gediscrimineerd te worden.” Er zijn wel uitzonderingen; indien het niet veilig is om bijvoorbeeld in de buurt van machines een hoofddoek te dragen, dan mag een werkgever het dragen ervan verbieden.

Discriminatie op uiterlijk mag (meestal) ook niet

Een vacature die vorig jaar ook veel aandacht trok op sociale media, was van de Groningse muziekwinkel Tonika. Daar zochten ze nieuw personeel om gitaren te verkopen. Opvallend aan de vacature van het bedrijf dat zich een van de grootste rockshops van Nederland noemt: de kandidaat mocht geen snor, baard, piercing, tatoeage, hoed,  pet of woeste haardos hebben. Ook roken was uit den boze.

Eens wordt u ook gediscrimineerd?

En als u nu denkt: “als ik een sollicitant discrimineer dan zorg ik wel dat het niet in de media komt”, dan kan ik zeggen: “dat dacht die 29-jarige Arnhemmer ook”. Maar beter kan ik zeggen dat discriminatie niet voor niets verboden is.  Selecteren op uiterlijke kenmerken e.d. is gewoon dom, te makkelijk en verwerpelijk. En als we er niet mee stoppen dan komt er een moment dat ook u gediscrimineerd wordt. Al is het maar op uw leeftijd.

Bron: XpertHR