Vorige week schreef ik dit artikel over demotie, waarin ik vooral belichtte hoe je dat formeel regelt met of zonder instemming van de medewerker. Op het blog van Expand kwam ik daarna een uitstekend artikel tegen van Martien Aerts, Senior HR Manager bij Albron, waarin de drie elementen die van belang zijn bij het bespreken van demotie worden toegelicht. Ik heb het hieronder (uiteraard met toestemming) integraal overgenomen.
(d)E = I + Z + V
(d)Emotie = Inhoud + Zorgvuldigheid + Veiligheid
Demotie is emotie
Als je ergens op kan rekenen, is het op emotie bij demotie. Dat is eigenlijk best simpel beredeneerd vanuit gezond verstand. Vanzelfsprekend bij degene die het betreft, maar zeker ook bij degene die het initieert… als dat niet dezelfde persoon is. De formule voor succes zit hem in de onderlinge weging en werking van de onderdelen. Dus het gaat over maatwerk voor het Individu, Zorgvuldigheid in het proces, en Veiligheid voor alle betrokkenen. Al afgehaakt door het gedoe met woorden en het theoretische karakter van bovenstaande? Lees nog heel even door aub! Want de formule komt rechtsreeks uit mijn dagelijkse praktijk in de afgelopen jaren. Na meerdere demotietrajecten in het afgelopen twee jaar blijkt deze combinatie van criteria uiterst succesvol. Ja, vanuit zowel medewerkers- als werkgeversperspectief, echt waar.
De demotie formule uitgelegd
Inhoud staat voor de reden waarom je de demotie bespreekbaar gaat maken. Deze moet concreet, rationeel en voor de ontvanger tevens ‘voelbaar’ zijn. Als je de Inhoud goed op je netvlies hebt, kan je het bijbehorende verhaal (samen) opbouwen. En dat hoeft niet in één gesprek, en daarmee komt de Zorgvuldigheid om de hoek kijken. Neem de tijd, en geef vooral de tijd, maar laat het proces niet los en blijf leiden. De stip op de horizon is gezet, de route loop je samen.
Er zijn meerdere aanleidingen om in gesprek te gaan over demotie, en vaak weet de betreffende medewerker al (impliciet) wat er gaande is, echt waar, de inhoud creëer je uiteindelijk samen. Zolang hij of zij maar de Veiligheid voelt om dat te (h)erkennen. Het zogenaamde gezichtsverlies waar het bij demotie vaak over gaat ontmantel je door samen Zorgvuldig de Inhoud te schrijven van het waarom-verhaal.
Natuurlijk speelt de inkomens-Veiligheid ook altijd een belangrijke rol in een demotie-traject. Het lijkt vaak dat de eerste zorg daarover gaat, maar in de praktijk blijkt dat eigenlijk vaak de minst hoge hobbel… als de Inhoudelijke berg is overwonnen. En er bestaat geen alles-of-niets in deze trajecten, hier ligt het financiële maatwerk rustig op je te wachten.
Elke medewerker waarmee we bovenstaand traject hebben doorlopen wil het resultaat zelf tegen de collega’s vertellen. Omdat ze uiteindelijk een stap zetten waar ze Inhoudelijk achter staan door een Zorgvuldig proces vanuit de geboden Veiligheid.
Gezond verstand
Het bewijs van de formule is uiteindelijk de dagelijkse praktijk wat mij betreft, en daarin zien wij dat mensen zichzelf inmiddels melden om in gesprek te gaan over hun toekomst. Dat is eigenlijk best simpel, vanuit gezond verstand. En dat gezonde verstand weet (en voelt) één ding zeker, als je stappen wil zetten met demotie, gaat altijd gepaard met terechte emotie.
Bron: Expand blog, Martien Aerts.