Gastblog van Meis Thewissen, associate partner bij HAES (“HR Als Een Service”)
HR (Human Resource Management of zo u wilt Personeelszaken), dus het werk van de HR-adviseur, is het soort werk dat volgens de antropoloog Gaerdner in de categorie ‘bullshit’ jobs valt. Dat is nogal wat. Hij vindt dat overigens ook van management, administratie, marketing en communicatie. Waarom? Simpel: het is ‘verzonnen’ werk, of anders gezegd, werk dat niet direct voorziet in het vervullen van onze primaire behoeftes. Nu denk ik dat antropologen alles vanuit de evolutie bekijken. In de evolutie overleeft de soort die zich het beste weet aan te passen aan veranderende omstandigheden. Wij zijn als ras zo sterk omdat we met onze handen instrumenten weten te gebruiken die ons helpen om ons te ontwikkelen. Die parallel trek ik door naar bedrijven. Die kennen ook groeicurves waar fases in te onderscheiden zijn. Elke organisatie is een bewegend geheel en wie zich het meest adequaat (lean, mean en agile) weet aan te passen aan de veranderende (arbeids)markt, is succesvol.
HR als instrument
Waarom HR nodig is, is vrij simpel. Verklaarbaar zelfs vanuit de evolutie. Het is een instrument zoals een bijl in het stenen tijdperk. Iets dat nodig is om te kunnen groeien naar een volgende fase van ontwikkeling.
Huur alleen wat je écht nodig hebt.
Een instrument is iets dat je gebruikt wanneer je het nodig hebt. Dat weet je, vanuit ervaring of vanuit een berekening. Zo zie ik HR: een instrument dat een bedrijf kan gebruiken wanneer het nodig is. Daarom is het in mijn ogen voor kleinere bedrijven volslagen onnodig om een allround HR-adviseur zelf in dienst te hebben. Waarom niet exact de juiste instrumenten inhuren precies waar je dat nodig hebt? Dat geldt dan met name voor de operationele kant van HR. Digitaliseer wat je kunt digitaliseren, zoals de econoom Keynes in de vorige eeuw al bepleitte. en huur voor de rest alleen dat in wat je ook écht nodig hebt. Daar zit voor mij de ‘bullshit’ factor. Reken maar eens uit of je uit de investering van een vaste HR-medewerker return on investment krijgt. Heb je de data wel onder handbereik waarmee je dat kunt zien? Niet? Dan heb je pas echt HR service nodig.
Onafhankelijkheid van de HR-adviseur
Er is nog een ander voordeel aan “outsourced HR”. Een HR business partner die op de payroll staat, zul je als ondernemer nooit serieus kunnen nemen als een onafhankelijke partij. Een ondernemer heeft tegenspraak nodig en die zal hij of zij alleen aannemen als die van buitenaf komt. In mijn ogen is de meest gezonde vorm van lean en agile HR, als op alle levels van HR meetbaar noodzakelijk wordt ingekocht bij een onafhankelijk en betrouwbaar HR-partner. Die op tijd adviseert op grond van rapportages. Pas dan kan HR echt bijdragen aan de evolutie van een bedrijf als een passend instrument.
Naschrift Jos van Calsteren: Ik heb Meis Thewissen leren kennen bij HAES waar ik twee keer een uitstekende training van haar bij heb mogen wonen. HAES biedt een combinatie van HR-expertise via een netwerk van ruim 80 HR professionals (waar ik er een van ben), een HR kennisbank en een uitgekiend HR Informatie Systeem. Dit systeem genereert periodiek management informatie over uw personeel, specifiek voor úw bedrijf. Geeft die informatie u aanleiding om actie te ondernemen dan brengt HAES u binnen 24 uur in contact met een echte specialist op het betreffende vakgebied. Bel mij voor meer informatie of een demo: 06-50598271.