Gastblog van Margreet van Kemenade, Talentontwikkelaar en Levenscoach, Partner bij Sterck in Werck
Outplacement staat voor het begeleiden van mensen naar een nieuwe baan of zelfstandig ondernemerschap. Outplacement werd ruim 30 jaar geleden ontwikkeld in de Verenigde Staten en deed daarna zijn intrede in Nederland. Inmiddels is outplacement bij ons niet meer weg te denken en het ligt in de lijn der verwachting dat de outplacementmarkt verder zal groeien door de komst van de transitievergoeding.
Outplacement vergroot de kans op nieuw werk
Vanaf 1 juli 2015 hebben alle werknemers recht op een transitievergoeding als zij ten minste 2 jaar in dienst zijn geweest en als de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever wordt beëindigd of niet wordt verlengd. Het doel van de transitievergoeding is om voorzieningen te bekostigen die de kansen op nieuw werk vergroten. Te denken valt hierbij aan scholing en outplacement. Uit onderzoek blijkt dat mensen die zich door middel van outplacement laten ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan, sneller hun nieuwe bestemming gevonden hebben dan mensen die dat op eigen kracht doen.
WW vermijden
Tegenwoordig bevat bijna elk sociaal plan een werk-naar-werkregeling. Met een werk-naar-werkregeling (outplacement) kan voorkomen worden dat werknemers moeten aankloppen bij het UWV. Zowel voor de werknemer (sneller een nieuwe baan) als voor het imago van de werkgever is het goed dat er ingezet wordt op outplacement.
Fasen van outplacement
Een outplacementtraject kent meestal een aantal vaste fasen. Hierbij valt te denken aan:
- verwerking van het ontslag
- het in kaart brengen van talenten, wensen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt
- sollicitatiebegeleiding
- het inzetten van het netwerk
- jobhunting.
Bij het klassieke outplacement ligt de nadruk meer op coaching en training. Anno 2016 is het vinden van de nieuwe baan echter meer dan ooit het hoogste doel.
“Ik kan het toch ook wel zelf??”
Soms bestaat de indruk dat een werknemer die op zoek moet naar een nieuwe baan prima in staat is om zelf de arbeidsmarkt op te gaan. Dan nog kan het zinvol zijn om een outplacementtraject aan te gaan om bijvoorbeeld het zelfinzicht te vergroten of te werken aan persoonlijke ontwikkeling. Maar er is nog een ander en mogelijk nog dringender argument om te kiezen voor begeleiding bij het vinden van een baan. Het grootste deel van de huidige vacatures op de arbeidsmarkt wordt ‘via via’ ingevuld. Een goed netwerk is dus van wezenlijk belang. Door gebruik te maken van het bedrijvennetwerk van het outplacementbureau kan de kandidaat zijn of haar kansen op een nieuwe baan aanzienlijk vergroten. En daar draait het tenslotte om. Een nieuwe baan. Een nieuwe bestemming.