TNO heeft in 2014 het Werkdrukkompas gelanceerd. Het is nog steeds actueel, ik zou zeggen nu meer dan ooit. Het is een gratis hulpmiddel (een lijst van 21 vragen op een website, in 5 minuten in te vullen) met het doel om werkdruk te verminderen en verzuim terug te dringen. U komt op de website via deze link.
Werkdrukkompas samen invullen?
De insteek van het Kompas is dat werknemers hem invullen en dan met de resultaten naar het management gaan. Mijn advies is om de vragen als ondernemer of personeelsfunctionaris zelf in te vullen en ook enkele werknemers te vragen dat te doen. U zult zien dat er verschillend geantwoord wordt en alleen dat kan al een nuttig gesprek opleveren. Maar belangrijker is natuurlijk de uitkomst: hoe hoog is de werkdruk in uw bedrijf? En wat kunt u eraan doen om die te verminderen, ook als het aannemen van meer personeel even geen optie is?
Is werkdruk een probleem?
Ja. Een derde van al het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door psychosociale arbeidsbelasting (PSA), waaronder werkdruk. PSA is daarmee de meest voorkomende beroepsziekte. En tegelijk een van de lastigste om mee om te gaan, want de diagnose is moeilijk te stellen en een pilletje of een operatie helpt niet echt. Ook in kleinere bedrijven waar de directeur zijn mensen persoonlijk kent blijkt de werkdruk vaak hoger dan men zich realiseert.
Het Werkdrukkompas laat op een heldere manier zien wat werkdruk is en hoe u het kunt aanpakken. Aan de hand van stellingen geeft het een eerste indicatie van de belangrijkste aandachtspunten bij werkdruk, gevolgd door mogelijke oplossingen. Uit het Werkdrukkompas volgt een kant-en-klare presentatie met uitleg, resultaten én oplossingen om direct aan de slag te gaan met de vermindering van de werkdruk. Dat verhoogt uw plezier in het werk en dat van uw werknemers. Doen dus.
Werkdrukkompas ingevuld? Laat mij even weten wat u ervan vond en wat u met de resultaten gaat doen.