Als werkgever loopt u regelmatig tegen situaties aan, waarbij u denkt: “wat mag en moet ik hiermee???” Hier een paar van dat soort situaties, met de antwoorden erbij.
Hoe moet ik omgaan met verlofaanvragen van werknemers?
- u moet binnen 2 weken reageren op de aanvraag. Doet u dat niet dan mag de werknemer er vanuit gaan dat de aanvraag automatisch is goedgekeurd.
- in principe moet u de aanvraag goedkeuren tenzij er een gewichtige reden (bedrijfsbelang!) is om het te weigeren
- van deze laatste regel kunt u in de arbeidsovereenkomst (of CAO) afwijken.
Wanneer mag ik het loon van een zieke werknemer opschorten?
- als de werknemer zich na een oproep niet meldt bij de bedrijfsarts. Tip: zet in uw Personeelshandboek dat de kosten van de niet-nagekomen afspraak op de werknemer kunnen worden verhaald. Want dan mag u dat ook doen en dat is een goede stok achter de deur.
- als de werknemer zich niet houdt aan de (redelijke) regels die u heeft opgesteld om het ziekteverzuim te kunnen controleren en begeleiden. Denk aan thuis moeten blijven tot het eerste contact met de werkgever of de arbodienst, doorgeven van een ander verpleegadres, bereikbaar zijn binnen bepaalde tijden, zorgen dat iemand een controleur kan binnenlaten als de werknemer daar zelf te ziek voor is.
- voorwaarde voor loonopschorting is dat u de werknemer eerst een keer (schriftelijk of elektronisch met bewijs van ontvangst) voor de mogelijke loonopschorting gewaarschuwd heeft en dat u de loonopschorting zelf ook onverwijld en schriftelijk heeft meegedeeld. Zodra de zieke werknemer zich weer wel aan de voorschriften houdt (of zich beter meldt) moet de werkgever het loon alsnog met terugwerkende kracht betalen.
Wanneer mag ik het loon van een zieke werknemer stopzetten?
- als de “ziekte” opzettelijk is veroorzaakt
- als de genezing wordt belemmerd of vertraagd
- als de re-integratieverplichtingen niet nagekomen worden
- als de aangeboden passende arbeid wordt geweigerd.
- ook voor loonstopzetting is de voorwaarde dat u de werknemer eerst een keer (schriftelijk of elektronisch met bewijs van ontvangst) voor de mogelijke loonstopzetting gewaarschuwd heeft en dat u de loonstopzetting zelf ook onverwijld en schriftelijk heeft meegedeeld. Zodra de zieke werknemer zich weer wel aan de voorschriften houdt moet de werkgever het loon weer gaan betalen maar niet met terugwerkende kracht.
Waar hebben de erfgenamen van een overleden werknemer recht op?
- op uitbetaling van de niet door de werknemer opgenomen vakantiedagen
- op uitbetaling van opgebouwd vakantiegeld tot de overlijdensdatum
- op de ontslagvergoeding indien de datum van ontbinding van de arbeidsovereenkomst vóór de overlijdensdatum valt. Dit geldt zowel voor ontbinding via kantonrechter/UWV als via een vaststellingsovereenkomst. Overlijdt de werknemer dus vóór de ontbindingsdatum dan bent u de ontslagvergoeding niet verschuldigd
- sommige CAO’s geven aan dat u het loon tot het eind van de maand waarin de werknemer is overleden moet doorbetalen en soms zelfs nog een of meer maanden daarna.
In een volgende artikel meer over uw rechten en plichten ten aanzien van het computergebruik van uw werknemers.