Kent u deze cijfers over verslaving op het werk?
- Nederland telt 810.000 mensen die aan alcohol verslaafd zijn
- Bijna 20% van de werknemers heeft behoefte aan drank bij stress op het werk
- 20% van de werknemers vermoedt dat een collega verslaafd is
- Naar schatting kosten verslaafde werknemers het bedrijfsleven 1 miljard euro per jaar aan productieverlies
- 1 op de 20 werknemers is verslaafd aan alcohol, drugs, gokken, seks of gamen (zodanig dat het hun functioneren belemmert)
- 1 op de 5 topmanagers drinkt excessief
Dus hoe groot is de kans dat ook uw bedrijf ermee te maken heeft? Ik focus me in de rest van dit artikel even op de voor de werkgevers meest vervelende (en meest voorkomende) verslaving, die aan alcohol.
Hoe herkent u een mogelijke alcoholverslaving?
- veel kleine ongelukjes
- scherpe gedragsveranderingen
- hoger dan gemiddeld ziekteverzuim
- vaak ziek na het weekend, dinsdag of woensdag weer beter
- lagere productiviteit (vaak tot wel 40% minder!)
- adem stinkt naar alcohol
- degene die op elke receptie en elk bedrijfsfeest dronken is
- en uiteraard “de fles drank in de la”.
Wat moet u er als werkgever mee?
Om te beginnen drankgebruik niet normaal vinden. Uzelf realiseren dat niets doen geen optie is. Daar helpt u het bedrijf niet mee, de werknemer niet, en naar de collega’s (die het vaak allang in de gaten hebben) is niets doen het beste signaal dat u kunt geven om ook de kantjes er maar af te gaan lopen.
Het functioneringsgesprek is vaak een goed startpunt, zeker als sprake is van kleine ongelukjes, stemmingswisselingen, hoger ziekteverzuim, lagere productiviteit. Dan is ook het veelgehoorde “wat ik privé doe is mijn zaak” meteen van tafel. Want het bedrijf heeft er last van, dus het is ook uw zaak. Bereid zo’n gesprek goed voor, schakel daar zo nodig hulp bij in. Vaak zal ontkenning de eerste reactie zijn, zorg dat u daar mee om kunt gaan.
Maak de werknemer bewust van zijn verslavingsprobleem en geef aan dat er hulp beschikbaar is. Pas als de werknemer inziet dat hij/zij hulp nodig heeft kan hulp effect hebben. De bedrijfsarts of huisarts kan helpen om die hulpvraag naar boven te krijgen en vervolgens doorverwijzen naar professionals.
Wist u dat de Nederlandse rechters verslaving als een ziekte beschouwen? Het helpen van een medewerker die verslaafd is is dus niet alleen een kwestie van goed werkgeverschap, het is zelfs een wettelijke verplichting, namelijk uw re-integratieverplichting vanuit de Arbowet. Lees ook het artikel Verslaafde werknemer? Werkgever is verantwoordelijk!
Als u vermoedt dat een of meer van uw werknemers verslaafd zijn en u kunt er wel wat hulp bij gebruiken, bel ons dan gerust voor een afspraak: 06-50598271. Het eerste gesprek is altijd gratis en vaak kan dit al veel voor u verhelderen.