Dat u als werkgever ervoor moet zorgen dat uw werknemers veilig kunnen werken wist u waarschijnlijk wel. Deze zorgplicht staat beschreven in artikel 7:658 lid 1 BW.  Kort samengevat: “De werkgever moet die maatregelen nemen die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn functie schade lijdt.”

Zorgplicht werkgever omvat ook geestelijk letsel

Dit schadebegrip gaat verder dan alleen materiële schade. Ook persoonlijk letsel, zowel lichamelijk als geestelijk valt eronder. U mag uw werknemers dus ook niet zodanig onder druk (laten) zetten dat ze er overspannen van kunnen worden en bij dreigende overspannenheid zult u moeten zorgen dat de druk verminderd wordt.

Ook preventie tegen overvallen

Het gaat nog verder. Wist u bijvoorbeeld dat u uw personeel moet beschermen tegen mogelijke overvallen? Hoe ver die bescherming moet gaan hangt af van wat voor bedrijf u heeft. Een juwelier of een bank moet meer maatregelen treffen dan een gewone winkel. Een apotheek, met nachtopeningen en spullen op voorraad die in trek zijn bij junkies, moet weer wat meer doen.

Wat vindt de rechter?

Deze uitspraak is een mooie illustratie van hoe de rechter over zo’n situatie bij een apotheek oordeelde. De medewerkster sprong uit het raam toen ze twee overvallers zag. In dit geval had de apotheker genoeg gedaan. Dat was dan ook niet weinig. Veiligheidsmaatregelen aan de voorzijde, want daar zit bij een apotheek het risico. Een training omgaan met verbale agressie en geweld. Maar een vesting van zijn pand maken, zoals de werknemer feitelijk eiste, hoefde dan weer niet.

Wat kunt u doen?

Wat kan een werkgever zoal doen tegen het risico van overvallen? Allereerst natuurlijk de bouwkundige zaken: zorgen voor degelijk hang- en sluitwerk, in voorkomend geval gepantserd glas. Beveiligingscamera’s en een kluis plaatsen, preventie, het geven van waarschuwingen, instructie en toezicht aan het personeel, en controleren dat de instructies worden nageleefd.  Geven van alarmeringsmogelijkheden aan het personeel. Aanbieden van trainingen over hoe te handelen in geval van geweld. En na de overval Slachtofferhulp inschakelen.

Het mag duidelijk zijn: uw zorgplicht voor veiligheid gaat een stuk verder dan zorgen voor goed gereedschap en een opgeruimde werkplek!