Werkenden (we hebben over fulltimers, zowel werknemers als ondernemers) zijn niet op elk moment van de dag even productief: 80% van hen zegt ‘s morgens meer werk te verzetten dan ‘s middags. Ook tussen werkdagen bestaan verschillen: maandag en dinsdag zijn de meest productieve dagen. Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week onder gemiddeld 59.500 respondenten per dag.

Productiviteit ochtend en middagIn de ochtend meest productief.

Het uur van de dag lijkt van grote invloed op de productiviteit. De gemiddelde werkende is in de ochtend op zijn best: dan voelt hij zich fit en verzet hij veel werk. In de middag is hij doorgaans minder uitgerust en minder productief. Maar liefst 80% geeft aan in de ochtend het meeste werk te verzetten. Een vrijwel even grote groep (83%) zegt in de ochtend het meest uitgerust te zijn. Slechts 1 op de 5 denkt in de middag het meest productief te zijn (20%) en 17% voelt zich in de middag het meest uitgerust.

20150204 ING Weekoverzicht Plaatje 2_tcm14-180166Middagdip tussen 13 en 15 uur.

Bijna de helft van de werkenden (46%) is de eerste uren van de werkdag, zo tussen half 9 en half 11, het meest productief. Eén op de drie (34%) ervaart tussen half 11 en lunchtijd een piek in hun productiviteit. Het verschil tussen vóór en na de lunch is aanzienlijk. Slechts 9% geeft aan in de uren vlak na de lunch het meeste werk te verzetten. Het einde van de dag is weer voor iets meer mensen het productiefste dagdeel: 11% is naar eigen zeggen het meest productief tussen 15.00 uur en 17.00 uur.

20150204 ING Weekoverzicht Plaatje 3_tcm14-180167

De ene dag is de andere niet.

Niet alleen gedurende de dag treden verschillen op in productiviteit. Ook tússen dagen blijken er verschillen te zijn in hoeveel werk de respondenten menen te verzetten. De samenhang tussen fitheid en productiviteit is hier minder één op één. Zo voelt de grootste groep (41% van de werkenden) zich op maandag het meest uitgerust. De groep die zich op dinsdag het meest uitgerust voelt is veel kleiner (22%). Toch wijzen meer werkenden dinsdag (32%) aan dan maandag (25%) als dag waarop ze gewoonlijk het meeste werk verzetten. Op beide dagen voelt men zich duidelijk fitter en productiever dan op andere dagen van de week. Donderdag wordt door weinig mensen (8%) aangewezen als de dag waarop ze zich het meest uitgerust voelen. Toch verzet 16% op die dag het meeste werk. De donderdag is hiermee ‘productiever’ dan woensdag (12%) of vrijdag (15%).

Hoe houdt u rekening met de meest productieve momenten van uw medewerkers? Laat het weten in een reactie!

Bron: ING