Gastblog van mr. dr. Arno Smits, eigenaar van Legal Geldrop en Het Ontslaghuis.

Vormt het niet-nakomen van een voorgeschreven koffiebezoek als onderdeel van een re-integratieproces aanleiding voor ontslag?

De werkgever vraagt de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst met werkneemster te ontbinden. Reden: verwijtbaar handelen van werkneemster. Volgens werkgever is werkneemster zonder deugdelijke grond haar re-integratieverplichtingen niet nagekomen. Het koffiemoment dat door de bedrijfsarts is voorgeschreven was bedoeld als een eerste stap naar re-integratie. Middels een koffie-afspraak kon werkneemster wederom feeling krijgen met de werkvloer.

Ontslagaanvraag toegewezen

De kantonrechter wijst de vordering toe. Werkneemster werd door de bedrijfsarts in staat geacht om op een wekelijks koffiemoment te verschijnen. Dit oordeel is bevestigd in een tweede deskundigenoordeel (UWV). De rechter ziet geen aanleiding om dit oordeel niet te volgen. Werkneemster heeft hierdoor haar wettelijke verplichting om zich voor re-integratie in te spannen geschonden. Dit levert een redelijke grond op voor het beëindigen van het dienstverband. Het ontbindingsverzoek van de werkgever wordt toegewezen.

En het ontslagverbod tijdens ziekte dan?

In deze zaak deed zich de interessante vraag voor hoe een ontbindingsverzoek moet worden beoordeeld ingeval van ziekte van de werknemer. Immers, er geldt tijdens ziekte een opzegverbod. Kan er tijdens ziekte geen ontslag volgen? Deze vraag moet negatief worden beantwoord. De rechter overwoog namelijk dat het opzegverbod niet in de weg staat aan ontbinding, zolang het verzoek maar geen verband houdt met de ziekte. In dit geval was de grond voor ontbinding niet “het ziek zijn” zelf, maar onvoldoende re-integratie inspanningen. Het weinig coöperatieve gedrag van werkneemster wordt als zijnde verwijtbaar beoordeeld, niet het ziek zijn zelf. Hierdoor kan werkneemster gewoon ontslagen worden tijdens ziekte.

Voorwaarden voor “onvoldoende re-integratie inspanningen”

Een tweede bijzonderheid was de toets of de werkgever wel aan de criteria, die gelden bij een ontbindingsverzoek wegens onvoldoende re-integratie inspanningen, had voldaan. Op grond van artikel 6:671b lid 5 BW moet de kantonrechter een dergelijk ontbindingsverzoek afwijzen als de werkgever de werknemer niet eerst schriftelijk heeft gemaand tot nakoming van de re-integratie verplichtingen of niet eerst wegens niet-nakoming een loonstop heeft ingesteld. Voorts moet de werkgever een verklaring van een deskundige (UWV) overleggen omtrent de arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Een second opinion dus. In onderhavige zaak had de werkgever aan alle wettelijke voorwaarden voldaan en kon de rechter de ontbindingsvordering van werkgever integraal toewijzen.

Bron: www.legalgeldrop.nl