“Brabantse arbeidsmarkt raakt oververhit” kopte het Financieel Dagblad op 6 juli 2017 (voor het volledige artikel zie https://fd.nl/economie-politiek/1209197/brabantse-arbeidsmarkt-raakt-oververhit, voor een kort PDFje klik op Arbeidsmarkt oververhit). Recruiters typen de vlammen uit hun toetsenbord. Hoe kunt u als MKB-ondernemer op die krappe arbeidsmarkt anticiperen?
Arbeidsmarkt in Zeeland beter
Het artikel geeft aan dat vooral in Zuidoost-Brabant de banengroei sterk is. Dat betekent echter niet dat het probleem in Zuidwest-Brabant veel minder is. Met name jonge HBO-ers en WO-ers die in Breda, Tilburg en Den Bosch zijn afgestudeerd worden weggetrokken naar de regio Eindhoven. Een mogelijkheid voor de Zuidwesthoek is om u te richten op de regio Zeeland. De Hogeschool Zeeland is een van de betere hogescholen van Nederland. Zeker voor de uit Zeeland afkomstige studenten is Eindhoven toch wel een eind weg.
Allochtonen en ouderen
In het artikel wordt genoemd dat onder jongeren de werkloosheid nu rap daalt, maar dat allochtonen en 50-plussers nog niet zo makkelijk aan de bak komen. Daar liggen dus zeker nog mogelijkheden. Mijn ervaring met beide groepen is dat we de vooroordelen nu wel los kunnen laten. Hoger opgeleide allochtonen zijn niet bovengemiddeld crimineel of lui. Ouderen blijven tot op steeds hogere leeftijd flexibel en vitaal. Vergeet niet hun grotere levenservaring en – netwerk, hun loyaliteit en hun hoge arbeidsethos. Over het omgaan met oudere werknemers schreef ik eerder Acht tips om het beste uit oudere werknemers te halen. Denkt u daarnaast ook eens aan de zgn. statushouders, dus asielzoekers met een verblijfsvergunning die hier mogen blijven en mogen werken. Zeker uit Syrië zijn de laatste tijd behoorlijk wat gemotiveerde en hoogopgeleide mensen deze kant op gekomen.
Stagiaires
Terug naar de hogescholen. Wist u dat ruim 50% van de HBO-afgestudeerden een baan krijgt bij een van hun stage- of afstudeerbedrijven? Het loont dus de moeite om goede contacten aan te knopen met een of meer hogescholen. Dat lukt alleen als u goede stage- of afstudeerplaatsen aanbiedt. Een goede stageplaats betekent dat de stagiaire het échte werk mag doen dat hij als afgestudeerde ook zou doen. De tijd dat stagiaires de rotklusjes kregen ligt echt achter ons. Ook betekent een goede stageplaats dat er goede begeleiding en een fatsoenlijke werkplek beschikbaar is. Ja, dat kan betekenen dat u een van uw (oudere?) medewerkers moet aanwijzen als stagebegeleider en dat die een paar dagen op cursus moet.
Een veelgehoorde tegenwerping is dat stagiaires meer tijd kosten dan ze opleveren. Dat kunt u voorkomen door eerst een selectiegesprek met de aanstaande stagiaire te hebben, zodat u een indruk krijgt van motivatie en persoonlijkheid. Mijn ervaring is dat goede HBO-stagiaires met goede begeleiding in de eerste 4 tot 6 weken tijd kosten, vervolgens is het nog een maandje neutraal, daarna leveren ze tijd en geld op. Vergeet niet dat stagiaires up-to-date kennis meenemen. U kunt dus ook nog iets van hén leren!
Bij het aantrekken van stagiaires is het mooi als u meer aanvragen krijgt dan u stageplaatsen heeft. Want alleen dan kunt u echt selecteren. Wat daarbij helpt is een hogere stagevergoeding bieden dan wat gebruikelijk is voor die opleiding. Het kost u een paar honderd euro meer maar de kwaliteit van de stagiaires gaat er met sprongen door vooruit. En dus ook de kans dat een stagiaire zó goed is dat u hem of haar graag wil houden.
Omscholen
Ook de toenemende robotisering wordt in het FD-artikel genoemd. Eerst dacht ik: “door robotisering komen er toch juist méér mensen op de arbeidsmarkt?” Dat is ook zo, maar meestal zijn dat niet de mensen met de opleiding en ervaring die u nodig denkt te hebben. Ik schrijf bewust “denkt te hebben”, want is dat wel echt zo? Regelmatig ondervind ik dat de kandidaat die op papier qua opleiding en ervaring de beste lijkt, dat toch niet blijkt te zijn. Verstandige werkgevers kiezen de kandidaat die op persoonlijkheid, motivatie en vooral leer- en aanpassingsvermogen het beste past.
Dat betekent natuurlijk wel dat u zulke kandidaten wat meer scholingsmogelijkheden zult moeten bieden dan degene met het perfect passende diploma. Uiteraard kost dat tijd en geld. Maar een arbeidsplaats lang onvervuld laten terwijl dit een nuttige functie is die u geld oplevert, kost waarschijnlijk meer. Vergeet ook de kosten van langdurige werving en selectie niet, mogelijk hoger ziekteverzuim omdat andere medewerkers overbelast worden, het mogelijk toch een beetje scheef trekken van uw salarisgebouw, enz. Het bieden van scholingsfaciliteiten aan uw medewerkers is daarnaast een belangrijke arbeidsvoorwaarde die zeker door jongeren hoog wordt gewaardeerd.
Binnenhouden!
Misschien wel het belangrijkste: zorg dat u uw goede medewerkers niet kwijtraakt. Daar schreef ik eerder al over: De 5 beste manieren om goed personeel weg te jagen.
Ervaart u ook al dat het moeilijk is om de goede mensen te vinden? Ik kom er graag eens geheel vrijblijvend met u over praten. Bel voor een afspraak 06-50598271,