Referenties zijn mededelingen die derden doen over het functioneren van een sollicitant in eerdere werkkringen. Meestal gaat dat telefonisch. Het natrekken van referenties is iets dat zeer nuttig kan zijn. Het geeft in korte tijd een beeld van het functioneren van de kandidaat (op een moment dat je ook nog andere kandidaten hebt) en je kunt makkelijk checken of de ontslagreden en de functie-inhoud die de kandidaat heeft opgegeven kloppen. De referentiecheck raakt wel aan de privacy van de kandidaat. Het moet daarom aan het begin van de sollicitatieprocedure al aan hem worden meegedeeld dat het gaat plaatsvinden. Zelf doe ik dat altijd in mijn eerste contact met de kandidaat, het telefonisch interview. Soms haken kandidaten dan af maar dan weet je ook genoeg. De kandidaat moet vooraf met de referent hebben afgestemd dat die referenties over hem wil verstrekken. Natuurlijk zal de kandidaat dan aan de referent vragen een goed woordje voor hem te doen maar een goede recruiter prikt daar wel doorheen.

Wordt u zelf als referent gevraagd? Lees dan eerst het artikel Mag u negatieve referenties over een ex-werknemer geven?

Tips:

  • De huidige werkgever/leidinggevende kan meestal niet als referent worden gebruikt. Vaak wil de kandidaat dat niet omdat die nog niet op de hoogte is van de sollicitatie. Maar sowieso kan er een belangentegenstelling zijn: als de leidinggevende van de kandidaat af wil prijst hij hem de hemel in en als hij hem niet kwijt wil is hij misschien negatief.
  • Laat de kandidaat liever niet zelf zijn referenten uitkiezen maar vertel hem dat je zijn leidinggevenden van de voorgaande twee of drie werkkringen wil spreken. Want aan zijn beste vriend bij het vorige bedrijf heb je niet zoveel.